کارکردهای بلاک‌چین خصوصی

در ابتدای نشست، مقاله «کارکردهای بلاکچین خصوصی بانک مرکزی در راستای ارتقای شفافیت اطلاعات بانکی» توسط علیرضا زمانی علویجه دانشجوی کارشناسی ارشد مدیریت مالی دانشگاه امام صادق ارائه گردید. زمانی علویجه ضمن تاکید بر اهمیت بسیار بالای شفافیت در نظام های حکمرانی و به طور خاص در حوزه حکمرانی بانکی، عدم شفافیت را یک پیامد منفی برای نظام بانکی دانست و افزود: بلاکچین ظرفیت بالایی در ارتقای شفافیت اطلاعات دارد و این فناوری برای بالا بردن شاخص شفافیت بانک مرکزی مناسب است. زمانی علویجه هدف نهایی مقاله را بررسی نقش بلاک چین خصوصی و دفاتر توزیع شده در ارتقای شفافیت اطلاعات بانکی دانست و در خصوص ساختار بلاک چین خصوصی پیشنهاد شده در مقاله گفت: بانک مرکزی به عنوان خالق و مقررات گذار شناخته می شود و بانک های زیر نظر بانک مرکزی به عنوان متصدی این بلاک چین شناخته می شوند. ایشان در نهایت وظیفه ذخیره و پردازش اطلاعات را برعهده بانک مرکزی دانست.

در ادامه نشست، علی نعیمی در رابطه با موضوع «حساب‌های تجمیعی دوگانه به منظور ضمانت، نقد کردن و تنزیل در موقعیت تحریم» به ایراد سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به تحریم‌های بانکی و مشکلات مربوط به نقل و انتقالات مالی افزود: بایستی به دنبال طراحی راهکاری مطمئن بود تا طرفین به خصوص شرکت‌های خارجی، سرمایه‌گذاران و سرمایه‌پذیران بتوانند همچنان روابط بازرگانی خود را با ایران ادامه دهند. وی ادامه داد: به این منظور لازم است تا حساب‌های تجمیعی دوگانه‌ای با ارز مبدا و مقصد افتتاح و راه‌اندازی شود. این حساب‌‌ها هر یک با ارز کشوری که در آن قرار دارند فعالیت می‌کنند و در معاملات میان تجار عملیات تحویل گرفتن و تحویل دادن پول را انجام می‌دهند. ایجاد این حساب‌ها، شرایط رسیدن به امکان اجرای قراردادها و تحویل کالاها بدون نیاز به انتقال بین‌المللی پول و ورود به محدوده خطر را فراهم می‌آورد. با این توصیف که از معاملات کالا به کالا و تهاتری قهری هم اجتناب گردیده است.

مقاله بعدی با عنوان «ارائه چهارچوب فنی و اجرایی کاربردی دفاتر توزیع شده برای بانک مرکزی» توسط مهشید شاهچرا استادیار پژوهشکده پولی و بانکی ارائه گردید. شاهچرا ظهور بلاک چین را تحولی عظیم در پرداخت های مالی دانست و گفت: اگر به کمک اینترنت امکان تبادل اطلاعات به صورت غیر متمرکز و نظیر به نظیر فراهم شد، در بلاک چین تبادل ارزش ها به صورت نظیر به نظیر و بدون نیاز به واسط قابل انجام است. وی تاکید کرد: با استفاده از بلاک چین تبادلات بدون واسطه بانک انجامپذیر خواهد بود و دلیل این امر این است که ثبت اطلاعات از طریق کنترل طرفین یک تراکنش و واسط آن ها خارج شده و به صورت خودکار انجام می شود. ایشان در ادامه به بررسی نقش بانک مرکزی برای تسویه با استفاده از بلاک چین پرداخت و معیارها و شاخص های مشخصی را برای بانک مرکزی در جهت استفاده از بلاک چین و دفاتر توزیع شده توضیح داد.

بهنوش چوبینه در ادامه نشست، به بررسی تاثیر بلاکچین بر مدلهای کسب و کار صنعت بانکداری پرداخت و در این رابطه گفت: با توجه به تاثیر انقلابی بلاکچین بر صنعت بانکی، بررسی تاثیر این تکنولوژی نوین بر مدل کسب و کار بانکی که معرف چگونگی ایجاد، ارائه و کسب ارزش در این صنعت می‌باشد، اهمیت زیادی خواهد داشت. وی افزود: با استفاده از روش تحلیل تم و با بهره‌گیری از روش نظرسنجی از خبرگان، مشخص گردید که بلوک‌های «ارزش پیشنهادی»، «مشتریان هدف» و «ارتباط مشتری» با حضور این فناوری با تهدید مواجه خواهند شد. در مقابل برای بلوک‌های «فعالیت کلیدی»، «شرکای کلیدی» و «ساختار هزینه» فرصت‌های بالقوه‌ای فراهم می‌شود. بلوک «جریان درآمدی» تاثیر دوسویه‌ای از این فناوری می‌پذیرد. چوبینه در جمع‌بندی سخنانش خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه فناوری بلاک‌چین تقریبا همه بخش‌های هسته کسب و کار بانک را به چالش می‌کشد، لازم است بانک‌ها استراتژی مناسبی را برای مقابله با تهدیدها و استفاده از فرصت‌های حاصل از این فناوری اتخاذ نمایند.