در میزگرد پایانی همایش که با عنوان «برنامهها و چالشهای توسعه زیرساختهای فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور» در سالن اصلی مرکز همایشهای برج میلاد برگزار شد، برات قنبری (معاون برنامهریزی و نظارت راهبردی وزارت اطلاعات و فناوری اطلاعات)، فریدون قاسمزاده (مدیرعامل شرکت افرانت)، امیرحسین سعیدی نائینی (مدیرعامل شرکت گام الکترونیک)، علیرضا لگزایی (معاون فناوری اطلاعات بانک تجارت) و دکتر سعیدرضا عاملی رنانی (معاون برنامه ریزی و فناوری اطلاعات دانشگاه تهران) به بیان نظرات خود پیرامون این موضوع پرداختند.
در ابتدای این نشست برات قنبری با بیان جنبههای هزینهای فناوری اطلاعات، اظهار داشت: «یکی از کاربردهای فناوری اطلاعات کاهش هزینههای خدمات بود که تا حدی از روی ناچاری و ضرورت به سمت آن حرکت کردیم. در حال حاضر هزینههای فناوری اطلاعات حدود هفت و نیم درصد هزینه بانکی را شامل میشود. کسب و کار بانکی به اندازه فناوری اطلاعات بانکداری رشد نداشته است».
در ادامه عاملی رنانی با بیان اینکه نگاه ما به پدیدههای جدید آسیبگرا است، افزود: «در مرحله ورود و آغاز این فناوری، نگرانیهایی در خصوص تحول فرهنگی و اجتماعی ناشی از آن وجود داشت. طبیعتاً این نوع نگاه مانع از استفاده حداکثری از ظرفیتهای فضای مجازی میشود».
او در ادامه اظهار داشت: «هفت و نیم درصد سایتهای ایرانی شناسه کاربری تقاضا میکنند که برای بانکهای کشور هستند. ما بایستی نگاه جدی و راهبردی به نوآوریهایی مثل فناوری اطلاعات داشته باشیم، چرا که گستره این فناوری از لحاظ کاربردی امروزه بسیار وسیع شده است».
سعیدی نائینی سخنان خود را اینگونه آغاز نمود: «این بحث زیاد مطرح میشود که بخش خصوصی ما ضعیف است و نمیتوان پروژههای ملی را به آن واگذار کرد و این در حالی است که حضرت امام و مقام معظم رهبری دولت را مکلف به واگذاری امور به بخش خصوصی کردهاند. لذا باید دید که آیا سیاستهای دولت در جهت توانمندسازی بخش خصوصی بوده است یا خیر؟».
او در ادامه اظهار داشت: «قبل از انقلاب ما بخش خصوصی نسبتاً قدرتمندی داشتیم و بعد از وقوع انقلاب سرمایه آنها به دست دولتیها افتاد و امروز آنها بخش خصوصی را متهم به ضعیف بودن و ناکارآمدی میکنند. این در شرایطی است که بانکهای خصوصی امروز از توانمندیهای به مراتب بیشتری نسبت به سایر صنایع بخشهای خصوصی کشور برخوردار هستند. خروج متخصصان از کشور نشانگر این است که بهطور جدی کارها را به بخش خصوصی واگذار نکردهایم».
در ادامه این بحث، لگزایی گفت: «اگر بانکها از فناوری اطلاعات استفاده نمیکردند مسلماً امروز توان ادامه حیات نداشتند. اگر ICT و IT را پیشران در استراتژیهای کسب و کار فرض کنیم، نسبت به هزینههایشان بسیار کاربردیتر و مفیدتر هستند».
او در ادامه افزود: «هزینههای سختافزاری بسیار زیاد بهنظر میرسد اما این نوع فناوری آنچنان فوایدی دارد که این نوع هزینهها را دارای توجیه اقتصادی میکند. در همین راستا بانکهای خصوصی و علیالخصوص بانکهای اصل ۴۴، استفاده بسیار خوبی از فناوری اطلاعات داشتند و رشد بسیار خوبی در این زمینه کردهاند».
در پایان قاسمزاده با اشاره به تحقیقی که در دانشگاه هاروارد انجام گرفته است، اظهار داشت: «نتایج این تحقیق بیانگر آن است که ۹۰ درصد رشد اقتصادی جهان (۷۰ درصد غیرمستقیم و ۲۰ درصد مستقیم) ناشی از فناوری اطلاعات است. این در حالی است که ما در کشور رشد خیلی خوبی در IT داشتهایم. از سی میلیارد دلار حجم تجارت الکترونیک کشور در سال گذشته، حدود ۷ میلیارد آن در بورس و ۶ میلیارد آن برای شرکت مگا بوده است. ما به راحتی میتوانیم این حجم را افزایش دهیم ولی مانع اصلی در برابر ما پهنای باند پایین در کشور است، گرچه ضعفهای دیگری نیز همچون درگیر شدن بانکها در فعالیتهای اقتصادی غیر مرتبط و کمتر مرتبط (ساخت و ساز، پرداختن به استارتآپهای مختلف و ...) را داریم».