به گزارش ستاد اطلاع رسانی سومین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت، امید نجارباشی، کارشناس تحقیقات و مدیریت تحقیقات فنآوریهای بانکی شرکت خدمات انفورماتیک، در سخنانی علمی در همایش بانکداری الکترونیک گفت: طبق گزارش گارتنر بانکهای اروپای غربی در سال 2013 بیش از 4.3 میلیارد یورو در خدمات رایانش ابری هزینه کردند، مجموع دو حوزه مدلهای SaaS و PaaS بیش از 82 درصد این بازار است ، مدلهای IaaS و PaaS مجموعا حدود 13درصد و ابزارهای امنیت مدیریت ابر حدود 5 درصد . وی اظهار داشت: اين اتفاق در حالي افتاده كه آنها رويكرد اقتصادي دارند و سرمايهگذاري با این ديدگاه بسيار پراهميت است.
اميد نجارباشي افزود: زيرساخت و پلت فرمها تنها سهم 13 درصدي در اين حوزه دارند اما باید قابليت انعطاف داشته باشد و بتواند بعد از اتمام فعاليت كاري مجددا به عرصه فعاليت بازگردد.
این کارشناس در خصوص ملزومات زیرساخت گفت: هدف معماری IaaS : حداکثر بهرهوری در استفاده از منابع فیزیکی و تحویل آنها به کاربران ، ارائه مخزنی از منابع بصورت توسعهپذیر و کشسان و مدلهای تجاری برای اندازهگیری مصرف و اعلام هزینه است.
وی مالکیت و حفظ حریم خصوصی داده،مالکیت و حفظ حریم خصوصی منابع پردازشی، دسترسپذیری و کارایی بالا و تحملپذیری خطا و مصرف بهینه انرژی را به عنوان نگرانیها و محرکها در صنعت بانکداری برشمرد.
نجارباشی بهترین PaaS برای صنعت بانکی را سکویی متشکل از خدمات پایگاه داده، Application Server، Application/Data Integration، و مدیریت فرایندهای تجاری بانکی ، معرفی کرد.
وي خاطرنشان كرد: بايد اين سرويس هاي نوين كه مي خواهيم در سيستمهاي بانكي پياده سازي كنيم قابل اندازهگیری مصرف هم باشند تاكاربران به اندازه مصرفشان پول بپردازند.
نجارباشي درباره چالشهاي اين حوزه گفت: پراكندگي راهكارهاي امنيتي و كاهش كارايي و زمان پاسخ به خاطر استفاده از توكنها از جمله اين چالشها هستند.
کارشناس شركت خدمات انفورماتيك باتاكيد براينكه سازگاري از اركان اصلي توسعه سيستمهاي بانكداري الكترونيك و رايانش ابري است ابراز كرد: ايجاد ابرهاي انجمني بومي و همچنين داشتن موقعيتهاي مطابق با قواعد بانكي موجب موفقيت و پياده سازي اين سيستمها مي شود.
وي همچنين گفت: استانداردگذاري و رگولاتوري در لايه خدمات هم مي تواند توسط بانك مركزي انجام شود.
او از فقدان راهكارهاي عمودي هم گلايه كرد و گفت: اين موجب هزينه بالاي پياده سازي، مميزي، كنترل و انعطاف پذيري محدود شده است.
نجارباشي افزود: پيشنهادهاي ويژه و مشخص بايد پياده سازي شود و رقبا نيز تعيين شوند تا مشكل راهكارهاي عمودي چند لايه حل شود.
وی در پایان و در جمع بندی سخنان علمی خود گفت: چالشها و نگرانیهای ایجاد سامانههای ابری با مدل SaaS در صنعت بانکداری را می توان ،امنیت ، رگولاتوری سازگاری با قوانین ، عمودیسازی خدمات مشکلات استفاده در ابزارها و کانالها برشمرد.
و همچنین ملاحظات برای تعدیل چالشها در هر لایه بطور کلی در لایه زیرساخت: استفاده از زیرساخت ابرخصوصی (Private IaaS) خودکار و قابل اندازهگیری مصرف و در لایه سکو: حمایت سازمانهای حاکمیتی و الزام بانکها به استفاده از سکویی متشکل از: خدمات پایگاه داده، Application Server ، Application/Data Integration مدیریت فرایندهای تجاری بانکی است.