یاپ وان دایک در صبح روز دوم همایش سیاستهای پولی و ارزی، ضمن تاکید بر اهمیت سازگار نمودن استانداردهای صنعت بانکداری ایران با استانداردهای بینالمللی اظهار داشت: یکی از تغییرات مهمی که اخیرا در نظام بانکی ایران اتفاق افتاده، اجرای الگویی تعدیل شده از استانداردهای IFRS در شبکه بانکی است. اجرای استانداردهای مذکور سبب میشود از یک سو سلامت بانکها و موسسات اعتباری غیربانکی افزایش یابد و از سوی دیگر، شهرت بانکهای ایرانی در سطح بینالمللی تقویت شود. افزایش شهرت در سطح بعد، امکان همکاری بانکهای معتبر خارجی با بانکهای ایرانی را فراهم میکند.
این صاحبنظر امور بانکی ادامه داد: البته نمیتوان مدعی شد که صرفاً با اجرای استانداردهای IFRS مسائلی از قبیل نسبت بالای مطالبات غیرجاری در نظام بانکی ایران حل میشود، ولیکن حداقل مشکلاتی که در گذشته در صورتهای مالی بانکها به صورت پنهان وجود داشت، شفاف شده و حساسیت مدیرانارشد بانکها و همچنین مقامات ناظر افزایش مییابد.
او ضمن تاکید بر مخاطرات بالا بودن نسبت مطالبات غیرجاری در شبکه بانکی ایران، تاکید کرد: وجود نسبت دو رقمی مطالبات غیرجاری در نظام بانکی، میتواند عملکرد بانکها و موسسات اعتباری را با چالش مواجه سازد. لذا نیاز است با استفاده از تجارب موفق بینالمللی در این حوزه، نسبت به مدیریت چالش مذکور اقدام کرد. در این رابطه میتوان توصیههای سیاستی مختلفی از جمله بازطراحی ساختار برخی بانکهای ایرانی در جهت تعدیل مطالبات غیرجاری را پیشنهاد داد. البته نباید فراموش کرد که حمایت دولت و بانک مرکزی در زمینه حل چالش مطالبات غیرجاری از اهمیت بالایی برخوردار است.
وی در پایان تاکید کرد: در چند سال اخیر بانک مرکزی ایران تلاشهای قابل توجهی جهت سازگاری با FATF انجام داده که سبب شده تا در بیانیه اخیر FATF، به همکاری سازنده ایران اشاره شود. اگرچه امکان تنظیم این بیانیه به صورت سازندهتر هم فراهم بود اما نکات مطرح شده کنونی نیز میتواند برای جلب اعتماد بانکهای اروپایی جهت همکاری با بانکهای ایران مفید باشد.